Gebedsbrief mei 2024: Iran en de ondergrondse kerk

Een misdaad tegen de nationale veiligheid, zo ziet de Iraanse overheid het als moslims christen worden. Een groeiend christendom is volgens Iran een poging van het Westen om de islam en het regime te ondermijnen. Arrestaties van christenen komen veelvuldig voor en regelmatig belanden gelovigen in de gevangenis. Ze krijgen lange celstraffen, zweepslagen of worden verbannen naar uithoeken van Iran waar het leven zwaar is. Ook wordt sommigen de doodstraf opgelegd.  

Iran werd een islamitische staat toen tijdens de Iraanse Revolutie. Alle westerse invloeden moesten het veld ruimen, christenen vallen daar ook onder. Er zijn historische christelijke gemeenschappen, zoals de Assyrische en Armeense kerk. Zij worden door de staat erkend, maar de gelovigen worden behandeld als tweederangsburgers. Ze mogen geen contact zoeken met christenen met een moslimachtergrond en ook geen diensten houden in de Iraanse taal. Dat geldt ook voor het handjevol kerken waar buitenlanders samenkomen die in Iran werken.

Ondanks de vervolging kent Iran de grootste kerkgroei ter wereld en wordt het aantal christenen geschat op meer dan 10 miljoen. Uit de antiwesterse propaganda en massale, door het regime georganiseerde straatprotesten die ons steeds via de Iraanse media bereiken, valt dat beeld uiteraard niet te herkennen.

  • Bid voor pas tot geloof gekomen christenen, voor contact met mensen die hen kunnen helpen 

  • Voor gelovigen in de gevangenis, kracht om te volharden, voor kansen om het geloof te delen

  • Bid om bescherming van de huiskerken, dat de ogen van geheime diensten worden gesloten
     

Bron: Open Doors / MissieNederland


Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

 

 

Vorige gebedsbrieven:

juni 2024

mei 2024

april 2024

maart 2024

februari 2024

januari 2024

december 2023

november 2023

oktober 2023

september 2023

augustus 2023

juli 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v0.0.8 build 20221202HF2