Gebedsbrief mei 2023: Congo en aanslagen op christenen

Christenen in Congo worden in toenemende mate onderdrukt. Vooral het oostelijke deel van het land is voor hen een gevaarlijke plek, lopen het gevaar te worden ontvoerd en mishandeld.. Radicaal-islamitische groeperingen als ADF hebben het openlijk gemunt op kerken en huizen van christenen. Ook de georganiseerde misdaad en corruptie maken het kerkelijk en gemeenschapsleven moeilijk.

Op nationaal niveau krijgen christelijke leiders die zich uitspreken tegen corruptie, te maken met intimidatie en overheidsbemoeienis. Uit angst voor radicale moslims, islamitische familieleden en de gemeenschap, vertellen christenen met een islamitische achtergrond niemand over hun bekering. Ze blijven deelnemen aan islamitische activiteiten en ceremonies. Hoewel Congo overwegend (90 procent van de circa 112 miljoen) christelijk is, staat het land op de 37e plaats van de Ranglijst.

De ADF heeft begin maart in het noordoosten een bloedbad aangericht, waarbij circa zeventig christenen in koelen bloede zijn vermoord. Ook in januari vond al een bloedige aanslag op een kerk plaats, met meerdere doden tot gevolg. Het geweld heeft de afgelopen maand meer dan 300.000 Congolezen op de vlucht gejaagd. De mineraalrijke regio is al tientallen jaren toneel van buitensporig geweld. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, maar zijn onmachtig om rust en veiligheid in het gebied te garanderen.

  • Bid voor de kerk op de vlucht en in gevaar en voor de overheid om de orde te herstellen

  • Bid voor de families van de vermoorde christenen

Bron: Open Doors


Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

 

 

Vorige gebedsbrieven:

februari 2024

januari 2024

december 2023

november 2023

oktober 2023

september 2023

augustus 2023

juli 2023

juni 2023

mei 2023

april 2023

maart 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v0.0.8 build 20221202HF2