Gebedsbrief december 2021

Gebedsbrief december: Ethiopië en een veelgeplaagde regio

Het geweld tegen christenen in Ethiopië nam het afgelopen jaar toe. Vooral christenen die niet naar de Orthodoxe Kerk gaan hebben het moeilijk. Zij worden zowel door regering als kerk vervolgd. De mate van vervolging hangt af van de plek waar ze wonen. Wie de orthodoxe kerk verlaat, ervaart vaak weerstand, vooral op het platteland, waar de gemeenschap je kan verbannen uit het dorp. Ook christenen met een islamitische achtergrond worden onderdrukt door familie en dorpsgenoten.

In de zomer van 2020 zijn in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en omringende gebieden ruim 280 mensen vermoord. Berichten spraken over etnisch geweld, maar Open Doors signaleerde dat veel dodelijke slachtoffers christen waren en behoorden tot de etnische groep van de Oromo’s. Door de onrust sloegen meer dan negenduizend christenen op de vlucht. Ook veiligheidstroepen zouden betrokken zijn geweest en het vuur hebben geopend op groepen rouwenden en protesteerders.

Eind vorig jaar begonnen de onlusten in de deelstaat Tigray. Zij wilden zich afscheiden van Ethiopië, waarop het Ethiopische leger de regio binnentrok. Eritrese divisies en ook Amhaarse en Somalische milities trokken gelijktijdig het gebied binnen, er zijn berichten van massamoorden. Circa 200.000 inwoners zijn op de vlucht geslagen. De nieuwe premier Abiy had net vrede gesloten met Eritrea, na bijna dertig jaar koude oorlog en veel doden. Hij kreeg er de Nobelprijs voor de Vrede voor. De regio stevent af op een grote humanitaire ramp. Daarom met klem gebed gevraagd.

  • Bid dat recht gedaan zal worden aan de slachtoffers en hun families, voor vrede en rust

  • Bid om wijsheid voor de kerken om een zout en licht te blijven in deze complexe situatie.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

 

Vorige gebedsbrieven:

november 2023

oktober 2023

september 2023

augustus 2023

juli 2023

juni 2023

mei 2023

april 2023

maart 2023

februari 2023

januari 2023

december 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v0.0.8 build 20221202HF2