Gebedsbrief juli 2022

Gebedsbrief juli: Nigeria, opnieuw de lijdende kerk

Deborah was een HBO-studente in Sokoto. Ze is op 12 mei gestenigd en verbrand door een woedende menigte jonge moslims. Ze werd ervan beschuldigd godslasterlijke taal tegen de profeet te hebben gebruikt in een groepsApp van school. Ze vond dat de App alleen voor studiedoeleinden en niet voor (in haar woorden) ‘onzinnige religieuze berichten’ moest worden gebruikt

Op school werd ze opgewacht door een woedende menigte die vanwege godslastering het recht in eigen hand namen. Ze vluchtte naar de beveiligingspost maar mannen trokken haar eruit en sloegen en stenigden haar. Haar bewusteloze lichaam werd in de brand gestoken. Nadat 3 verdachten waren opgepakt kwam een woedende menigte op de been. Twee kerken werden beschadigd en vele christenen zochten een veilige schuilplaats uit angst voor de gespannen situatie.

Op Pinksterzondag was de Franciscuskerk in Owo doelwit van een gruwelijke aanslag. Het dodenaantal staat inmiddels op zeventig en verschillende slachtoffers liggen met verwondingen in het ziekenhuis. Een deel van de aanslagplegers zou al tijdens de dienst in de kerk hebben gezeten. Op het moment dat het ‘Onze Vader’ werd ingezet ontstaken zij explosieven onder de 1.200 aanwezigen. De kerkgangers vluchtten naar buiten waar schutters hen stonden op te wachten. Zeker vijftig mensen vonden de dood.

President Buhari sprak zijn afschuw uit over de aanslag. Men vermoedt dat Fulani-herders achter de aanslag zitten. Ze komen uit het islamitische noorden en trekken elk jaar met hun kuddes naar het zuiden. Dat leidt vaak tot conflicten met lokale boeren. Van alle landen op de Ranglijst vallen er evenveel doden in Nigeria als in alle andere landen bij elkaar. In het eerste deel van 2022 kwamen er weer negenhonderd burgerdoden bij, merendeels uit de christelijke gemeenschap.

  • Bid voor de familie van Deborah, dat ze troost vinden bij God en medechristenen

  • Bid voor de gewonden en de familie van de omgekomenen, dat ze niet met vergelding reageren

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

 

Vorige gebedsbrieven:

mei 2023

april 2023

maart 2023

februari 2023

januari 2023

december 2022

november 2022

oktober 2022

september 2022

augustus 2022

juli 2022

juni 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v0.0.8 build 20221202HF2